Shin bu ken Karate

Jeugdkaratedag 1 november 2015

Jeugdkaratedag 1 november 2015
door Carmen Wever

 

Op 1 november was de jeugdkaratedag in Harderwijk.
De dag start met het kijken naar de training van de WJK selectie. Toen ze klaar waren mocht je op de foto en handtekeningen vragen. Daarna hebben we ze uitgezwaaid en veel succes gewenst (ze gingen op donderdag 5 november weg naar Jakarta).

Wat mij vooral opviel dat er veel geschreeuwd en gegild werd om ieder gemaakt punt te bevestigen en vooral de meisjes waar ik mee op de foto sta waren heel aardig.

Van links naar rechts: Kubra Ozturk, Carmen Wever, Jamaika Kuyper en Nashka Kühnen

Van links naar rechts: Kubra Ozturk, Carmen Wever, Jamaika Kuyper en Nashka Kühnen

Daarna kregen we workshops van 45 minuten.
We waren ingedeeld in verschillende groepen per leeftijd, ik zat in groep paars.

Mijn eerste workshop was kumite, dat gaf Timothy Petersen. Wat ik daar heb geleerd was samenwerking, dat je meer zintuigen dan alleen je ogen hebt en dat je het vooral op je gevoel iets moet doen.
Een korte samenvatting van de workshop: als eerst ging je met zijn 2en bij elkaar staan, je kreeg een tennis bal en die deed je in je handen. Dan moest je hem pakken, een schop maken (je mocht zelf weten welke trap). Als 2de deed je knijpers op je pak en dan deed de ander zijn ogen dicht en dan moest je bewegen en dan zei de gene met de knijpers op het pak ‘ja’ en dan moest de gene met de ogen dicht de knijpers proberen te pakken en vervolgens een schop actie doen.


Daarna kata training van Sayra Aarts. Wat ik daar vooral geleerd heb is focus: een kata is een gevecht met een denkbeeldige tegenstander wat in je hoofd afspeelt. Bij een kata is ook explosiviteit belangrijk.
Je moest weer in groepjes van twee. Je pakte je handschoentjes, dan ging je uitstappen met de gedan barai dan zei Sayra ‘ja’ dat moest je vooruit lopen met de gedan barai als je geraakt werd 10 keer opdrukken, werd je niet geraakt gebeurd er niks. Als 2de ging je alleen, we spraken een stand af. We deden Annemaria karate stand, als je niet goed stond moest je overnieuw.

 

Daarna ‘Dans clinic’ van Nena van Toorn. Wat ik daarvan heb geleerd is dat je karate ook in een dans kan doen. Bekijk het filmpje als je wilt weten hoe de dans is geworden!

 

Daarna karate training van de Dojo Assistenten. Wat ik daar vooral geleerd heb is wanneer iemand je aanvalt door je vast te pakken hoe je je dan verdedigt.

Zelfverdediging handgreep

 

Het was een hele leuke dag en ik ga volgend jaar zeker weer!!

 

Groetjes van Carmen