Shin bu ken Karate

5e dan Evert Baumgarten

Evert Baumgarten

Meppel - Het kwam voor Evert Baumgarten als een volslagen verrassing. Tijdens de training werd hij zondagochtend verrast door een delegatie van de Nederlandse Karatebond.

De 72-jarige Meppeler kreeg zijn vijfde dan karate uitgereikt voor zijn verdiensten in de sport. Baumgarten: ‘Een geweldige eer. Een erkenning van wat ik heb gedaan en een heel mooie opsteker voor de club, Shin-Bu-Ken.’ Ooit rolde hij, zo’n vijftig jaar geleden, ietwat toevallig in het karate. Na een auto-ongeluk werd het verboden verder te gaan met boksen, de sport die hij op dat moment beoefende. Eenmaal bevangen door het karatevirus liet deze sport hem nooit meer los. ‘Wat karate zo leuk maakt?’ Hij hoeft er niet lang over na te denken: ‘Het maakt je zelfverzekerd en geeft je discipline. Het is niet zomaar ordinair schoppen en slaan. Je streeft naar perfectie en zelfbeheersing. Dat vind ik geweldig. Vandaar dat ik op mijn 72e ook nog steeds les geef.’

De jaren beginnen inmiddels wel te tellen. Niet iedereen van zijn leeftijd is nog zo actief. Het noopt hem na te denken over een vertrek. Aan het eind van dit jaar gaan de lessen om die reden over in de handen van twee van zijn voormalige pupillen: Lesley Snijder en Marcel Vermaning. ‘Daar heb ik het volste vertrouwen in’, reageert Baumgarten. “Zij vullen elkaar perfect aan. Natuurlijk vind ik het jammer dat ik me moet terugtrekken, maar er is een tijd van komen en een tijd van gaan. En ik zal nog wel op de achtergrond actief blijven.’

De karatelessen worden op vrijdagavond gegeven in sportcentrum ‘Go for it Wellness’ van Richard Verf. De eigenaar is zeer lovend over Baumgarten: ‘Dit is waanzinnig knap. Er zijn maar een paar mensen in Nederland die een vijfde dan krijgen. Evert is heel erg belangrijk voor onze club en doet, ondanks zijn leeftijd, nog heel veel voor ons. Ik hoop dat hij nog jaren aan ons verbonden blijft.

De jeugd traint vrijdags van 18.00 tot 19.00 uur, de volwassenen van 18.45 tot 20.00 uur. Geïnteresseerden zijn van harte welkom en kunnen vier proeflessen meemaken.